In Voerendaal, een gemeente in Limburg, is recentelijk een opmerkelijke stijging waargenomen in het aantal woningen en kleine verbruikers zonder aardgasaansluiting. Uit recente gegevens blijkt dat op 1 januari 2024 5 procent van de woningen in Voerendaal aardgasvrij was, een toename ten opzichte van het voorgaande jaar waarin dit percentage op 4 lag.
Het streven naar aardgasvrije woningen vormt een essentieel onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen in Nederland aardgasvrij zijn of op zijn minst dusdanig goed geïsoleerd dat de gaskraan kan worden gesloten. Voerendaal heeft als ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn, wat aansluit bij de nationale duurzaamheidsdoelstellingen.
De stijging in het aantal aardgasvrije huizen kan worden toegeschreven aan zowel nieuwbouwprojecten als de verduurzaming van bestaande woningen. Een bekende methode om huizen van het aardgasnet los te koppelen is het installeren van warmtepompen ter vervanging van traditionele cv-ketels. Afgelopen jaar hebben 104 huiseigenaren in Voerendaal subsidie ontvangen voor het implementeren van warmtepompen, volgens rapporten van de RVO.
Voor een objectief beeld van de situatie heeft prijsvergelijker Slimster gekeken naar het aantal stroomaansluitingen en gasaansluitingen in Voerendaal. Het verschil tussen deze twee aantallen bepaalt het aantal aardgasvrije huizen in de gemeente. Hoewel het aandeel aardgasvrije huizen momenteel lager ligt dan het provinciaal gemiddelde, wijst de stijgende trend op een veelbelovende toekomst voor duurzame energie in Voerendaal.
Voerendaal is niet de enige gemeente die streeft naar duurzaamheid. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten behoren nog vijftien andere gemeenten tot de meest vergelijkbare met Voerendaal, waaronder Gulpen-Wittem, Simpelveld, en Valkenburg aan de Geul. Door het vergelijken van Voerendaal met deze gemeenten ontstaat een breder inzicht in de duurzame ontwikkelingen op lokaal niveau.