Uit recent onderzoek blijkt dat patiënten in Voerendaal gemiddeld 5,6 keer per jaar een bezoek brengen aan de huisarts. Vergeleken met vijftien gemeenten die het meest op Voerendaal lijken, ligt dit aantal lager. In twaalf van deze vergelijkbare gemeenten is het aantal huisartsbezoeken per jaar hoger, terwijl in drie gemeenten het cijfer juist lager is.
Ondanks het relatief lage aantal huisartsbezoeken in Voerendaal, hebben veel huisartsenpraktijken in de regio, waaronder Zuid-Limburg, een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop ingevoerd. Hoewel specifieke cijfers voor Voerendaal ontbreken, ondervindt 65 tot 75 procent van de huisartspraktijken in Zuid-Limburg beperkingen bij het aannemen van nieuwe patiënten. Dit zorgelijke fenomeen is niet uniek aan de regio, aangezien het huisartsentekort in heel Nederland als 'nijpend' wordt bestempeld. Bijna 200.000 mensen landelijk hebben moeite om een huisarts te vinden, terwijl ruim 700.000 anderen op zoek zijn naar een nieuwe huisarts vanwege ontevredenheid of verhuizing.
De prognose voor het personeelstekort in de huisartsensector is alarmerend, met voorspellingen dat dit tekort zal stijgen van 3 procent vorig jaar naar 16 procent in 2034. Dit groeiende probleem benadrukt het belang van structurele oplossingen om de beschikbaarheid en toegankelijkheid van huisartsenzorg in Nederland te waarborgen. Een kritiekpunt van de Algemene Rekenkamer is dat het 'verdelingsprobleem' niet langer als hoofdoorzaak kan worden aangewezen.
Naast capaciteitskwesties is ook de snelheid waarmee huisartsen patiënten bereiken van belang. Bij spoedgevallen wordt verwacht dat een huisarts binnen een kwartier ter plaatse is. In Voerendaal bedraagt de gemiddelde aanrijtijd voor een doorsnee patiënt drie minuten, maar variaties kunnen optreden afhankelijk van het postcodegebied. Bewoners in postcodegebied 6311 ervaren mogelijk een wachttijd tot zes minuten.