De politie heeft vorig jaar in Voerendaal twintig weggebruikers aangehouden omdat ze onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur waren gekropen, of omdat ze zich weigerden te laten testen. Dat is het hoogste aantal sinds in elk geval 2012.
Driekwart van alle Nederlanders wil een zerotolerancebeleid voor alcohol achter het stuur. Uit onderzoek van Fonds Slachtofferhulp blijkt dat de norm, nu nog twee glazen alcohol, moet worden verlaagd naar nul volgens deelnemers aan een enquête uitgevoerd door Ipsos I&O. Elk jaar overlijden 75 tot 140 mensen door alcoholgebruik in het verkeer, met duizenden gewonden tot gevolg.
Fonds Slachtofferhulp ziet heil in een alcoholslot voor veelplegers. Minister Madlener (Infrastructuur) laat momenteel de herinvoering van het alcoholslot onderzoeken, een systeem dat tot tien jaar geleden bestond maar werd stopgezet door wettelijke instanties.
Weggebruikers betrapt met alcohol of drugs kunnen verplicht worden gestuurd naar het CBR voor een cursus. In Limburg zijn vorig jaar 803 personen op cursus gestuurd na rijden onder invloed, volgens CBR-cijfers. De cursisten variëren in leeftijd en geslacht, met de jongste tussen 18 en 24 jaar en de oudste tussen 75 en 84 jaar.
Het verhoogde aantal weggebruikers onder invloed in Voerendaal heeft geleid tot een debat over verkeersveiligheid. De cijfers benadrukken de noodzaak van strengere maatregelen en bewustwording omtrent rijden onder invloed.