Vrouwen in Voerendaal: Inkomen en Rol als Hoofdkostwinner

08 mrt , 4:31 Nieuws
image 23 674486d6268d1

Vrouwen in Voerendaal: Inkomen en Rol als Hoofdkostwinner

Recente gegevens onthullen interessante trends over het inkomen en de rol van vrouwen als hoofdkostwinner in Voerendaal. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het percentage vrouwen dat de belangrijkste kostwinner is, lager is dan in vergelijkbare gemeenten. Echter, de groei van het inkomen bij vrouwen in Voerendaal overtreft die van mannen in de afgelopen tien jaar.

Stijging in Aandeel Vrouwen met Hoger Inkomen

In 2014 verdiende slechts 8 procent van de vrouwen in Voerendaal meer dan hun partners, maar tegen 2023 steeg dit naar 10 procent. Hoewel dit onder het gemiddelde ligt van vergelijkbare gemeenten, vertoont het een positieve ontwikkeling in economische zelfstandigheid onder vrouwen.

Inkomenstoename bij Vrouwen

Tussen 2014 en 2023 groeide het inkomen van vrouwen in Voerendaal met maar liefst 45%, van 18.000 euro naar 26.000 euro per jaar. Deze groei overtreft significant die van mannen in dezelfde periode, aangezien hun inkomen steeg van 32.000 euro naar 42.000 euro per jaar.

Versterkte Rol als Hoofdkostwinner

De toename van vrouwen die het hoogste inkomen in een relatie hebben, laat een sterkere groei zien tussen 2013 en 2024 dan het totale aantal vrouwen dat hoofdkostwinner is in Voerendaal. Deze ontwikkeling wijst op een verschuiving in de traditionele rolverdeling binnen huishoudens.

Groeiende Participatie en Broodwinnerschap

Het aantal werkende vrouwen in Voerendaal is jaarlijks met ongeveer 1 procent gestegen, waarmee het percentage iets hoger ligt dan in vergelijkbare gemeenten. Bovendien is het aantal vrouwen dat de primaire broodwinner is, gestegen, zij het op een lager niveau dan in vergelijkbare gemeenten.

Gendergelijkheid in Europa

Nederland behaalde onlangs een bronzen medaille voor gendergelijkheid in Europa, en scoort boven het Europees gemiddelde op diverse domeinen zoals gezondheid, geld en werk. Met een score van 70,3 op het gebied van kennis, tonen deze gegevens de voortdurende inzet voor gendergelijkheid in Nederland.

De vergelijkbaarheid van Voerendaal met andere gemeenten zoals Noordenveld, Aa en Hunze, Gulpen-Wittem, en anderen, biedt waardevolle inzichten in de economische emancipatie van vrouwen in de regio. Voerendaal blijft een boeiend voorbeeld van groeiende economische zelfstandigheid onder vrouwen en de evolutie van traditionele genderrollen binnen de samenleving.